De hoogste rechtbank van Spanje oordeelt dat de lockdown ongrondwettelijk was

De hoogste rechtbank van Spanje heeft geoordeeld dat de nationale COVID-19-lockdown van het land ongrondwettelijk was na een rechtszaak aangespannen door de populistische Vox-partij.

“Hoewel de meeste voorwaarden van de noodtoestand intact bleven, zei de rechtbank dat de belangrijkste artikelen die de bevolking van de straat bevolen, met uitzondering van korte uitstapjes om te winkelen en onvermijdelijke woon-werkverkeer voor werk en andere officiële zaken ongrondwettelijk waren”, meldt de Associated Press.

“Volgens TVE zei de uitspraak dat de bewegingsbeperkingen de basisrechten van de burgers schonden en dat de noodtoestand daarom onvoldoende was om hen grondwettelijke steun te geven. De zes magistraten zeiden dat een uitzonderingstoestand, die de regering toestaat om basisrechten op te schorten, noodzakelijk zou zijn geweest.”

Tijdens de eerste zes weken van de lockdown waren de thuisblijvers zo streng dat Spanjaarden niet eens naar buiten mochten om te sporten of hun honden uit te laten.

In één geval werd de politie gebeld nadat een buurman twee broers had zien voetballen in hun eigen achtertuin.

Zoals we eerder hebben benadrukt , waren de Spaanse lockdown-wetten zo draconisch dat de autoriteiten op een gegeven moment de burgers kort vertelden dat het dragen van maskers tijdens het zwemmen in de zee verplicht was.

Gedurende vele maanden bij warm weer was het dragen van maskers in elke buitenomgeving, zelfs op het strand, verplicht.

Mensen kregen ook boetes van € 2.000 euro voor het “niet respecteren” van een politieagent tijdens de lockdown.

Er kwamen ook talloze gevallen voor van politie die mensen sloeg omdat ze geen maskers droegen, terwijl demonstranten op een gegeven moment een vrouw bevrijdden van politie-arrestatie terwijl de politie haar probeerde te boeien omdat ze geen gezichtsbedekking droeg.

Al vroeg tijdens de eerste lockdown werden politiehelikopters met luidsprekers ook gebruikt om strandgangers agressief te bevelen naar huis te gaan.

Velen van de Spaanse regering worden nu geconfronteerd met meerdere rechtszaken omdat de lockdown onwettig is verklaard.

Bron: Summit.news

Nog geen reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.