Filippijnse Duterte bedreigt vaccinweigeraars met gevangenis, diergeneesmiddel

De Filipijnse president Rodrigo Duterte, gefrustreerd door het trage tempo van de COVID-19-vaccinaties in zijn land, bedreigde mensen die weigeren zich te laten inenten met een gevangenis of een injectie met ivermectine, een antiparasitair medicijn dat veel wordt gebruikt om dieren te behandelen.

Ivermectine is aangeprezen als een alternatieve behandeling voor COVID-19, maar Amerikaanse en Europese regelgevers en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) hebben dit afgeraden.

“Je kiest, vaccin of ik laat je gevangen zetten”, zei Duterte maandag laat in een televisietoespraak, na berichten over een lage opkomst bij verschillende vaccinatiesites in de hoofdstad Manilla.

“Maar zolang je hier bent en een mens bent, en het virus kunt dragen, moet je je laten vaccineren.

‘Anders zal ik alle dorpshoofden opdracht geven een telling te doen van de mensen die weigeren zich te laten vaccineren. Want zo niet, dan laat ik Ivermectine, bedoeld voor varkens, in u injecteren.’

DUTERTE SUGGESTEERT DESINFECTERENDE MASKER MET BENZINE, SNEL GECORRIGEERD

Duterte staat bekend om zijn oorlogszuchtige retoriek en zijn opmerkingen van maandag waren in tegenspraak met die van zijn gezondheidsfunctionarissen, die zeiden dat vaccinatie tegen COVID-19 vrijwillig is.

“Begrijp me niet verkeerd, er is een crisis in dit land”, zei Duterte. “Ik erger me er gewoon aan dat Filippino’s geen acht slaan op de regering.”

Wie is Rodrigo Duterte? Video
Met meer dan 1,3 miljoen gevallen vechten de Filippijnen tegen een van de hardnekkige COVID-19-epidemieën in Azië.

Maar op 20 juni waren slechts 2,1 miljoen mensen volledig gevaccineerd van de 70 miljoen mensen die voor dit jaar op de lijst stonden.

Duterte, die is bekritiseerd vanwege zijn harde aanpak om het virus in te dammen, bleef ook bij zijn besluit om de scholen niet te laten heropenen.

In dezelfde televisietoespraak deed hij een uithaal naar het Internationaal Strafhof, nadat een aanklager van het Internationaal Strafhof toestemming had gevraagd aan de rechtbank voor een volledig onderzoek naar duizenden moorden door de politie in een door Duterte bevolen oorlog tegen drugs. Lees verder

Duterte, die het lidmaatschap van de Filipijnen van het oprichtingsverdrag van het ICC opzegde, zei dat hij niet zou meewerken aan het onderzoek en beschreef het ICC als “bullshit”.

“Waarom zou ik voor blanke mensen verdedigen of een beschuldiging onder ogen zien? Je moet wel gek zijn”, zei hij.

Mensenrechtenorganisaties zeggen dat de autoriteiten drugsverdachten standrechtelijk hebben geëxecuteerd, maar Duterte houdt vol dat de doden zich gewelddadig hebben verzet tegen arrestatie.

Gevraagd om commentaar zei ICC-hofwoordvoerder Fadi El Abdallah: “De rechtbank is een onafhankelijke gerechtelijke instelling en geeft geen commentaar op politieke uitspraken”.

Bron: Foxnews.com

Nog geen reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.